Президентът 2012-2017 г. Росен Плевнелиев определи като исторически успех за България

...
Президентът 2012-2017 г. Росен Плевнелиев определи като исторически успех за България
Коментари Харесай

Плевнелиев: Всички партии, с изключение на ГЕРБ, търсят близост с Русия, тя не е модел за нас

Президентът 2012-2017 година Росен Плевнелиев дефинира като исторически триумф за България провеждането на срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани, като съгласно него за взетите решения ще се приказва с десетилетия.

" Заявявам най-отговорно: председателството на България на Европейски Съюз е исторически триумф за България. Не чух нито една дума на подозрение от европейските водачи и техните екипи, от водачите на Западните Балкани за това какъв брой беше сполучливо българското председателство. То беше по-успешно, в сравнение с ние сме си мислили и в сравнение с всички са очаквали ", съобщи Плевнелиев пред Българска национална телевизия.

По думите му Балканите остават територия на геополитически конфликт, където ползи имат Русия, Турция, Съединени американски щати и Китай, и по тази причина е значимо Европейският съюз да съблюдава подписаните софийски дневен ред и декларация за интеграцията на страните от Западните Балкани.

Има конкретика в срещата Европейски Съюз - Западни Балкани, и то сериозна. Благодарение на напъните на България има тактика, изкована от Европейска комисия за страните от Западните Балкани, призната в цялостен консенсус, уточни Плевнелиев. Според Плевнелиев признатата Софийска декларация е „ извънредно мощна “.

Той разяснява и плана „ Северен поток 2 “, който по мнението му цели да дестабилизира Европейски Съюз.

От интерес на България е да стане газов хъб, тъй като това ще понижи цената на газа и ще усили индустриалния потенциал, съобщи Плевнелиев. По думите му „ Северен поток 2 “ не е в полза на България.

" Русия през днешния ден не е модел за нас. Руснаците не живеят добре. Там няма народна власт. Има автократичен режим, няма човешки права и свободи. И ние би трябвало да си даваме сметка за това. В огромна степен и българските политици, и българските медии ги е боязън да приказват какво се случва през днешния ден в Русия ", акцентира Плевнелиев и изрази терзание, че президентът Радев е тръгнал по пътя на популизма, с което може да изгуби интернационалния си престиж.

Почти всички политически сили в България, като се изключи ГЕРБ, търсят непосредственост с Русия, която има деструктивна роля, съобщи Плевнелиев.

Той похвали премиера Бойко Борисов за положителната му външна политика. България подвигна доста равнището на репутацията си, добави Президентът.

" Виждаме една безспорна непредсказуемост в този международен ред. България стои добре ", разяснява още експрезидентът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР